Invordering / Inhouding rijbewijs alcohol

Nadat het rijbewijs door de politie wegens een snelheidsoverschrijding > 50 km/u is ingevorderd, dient de politie het rijbewijs naar het CVOM te sturen. De officier van justitie moet vervolgens binnen 10 dagen na invordering van het rijbewijs een beslissing te nemen wat er met het rijbewijs moet gebeuren. In de meeste gevallen zal de officier van justitie besluiten tot inhouding van het rijbewijs. De duur van de inhouding van het rijbewijs bij een snelheidsoverschrijding is afhankelijk van het de gemeten snelheid en de eventuele recidive.

Termijn invordering / inhouding rijbewijs bij snelheid

De officier van justitie hanteert voor het bepalen van de termijn van de inhouding vaste richtlijnen op basis van de gemeten snelheid. Wij kunnen op basis hiervan bij voorbaat al aangeven op hoeveel maanden de officier van justitie de periode van de inhouding van het rijbewijs zal bepalen.

De duur van de ontzegging van de rijbevoegdheid bij te hard rijden is dus afhankelijk van de snelheid en de eventuele recidive. In tabel ziet dit er als volgt uit. (OBM = ontzegging van de rijbevoegdheid)

 

50 – 69 km/u

70 – 99 km/u

100 km/u of meer

1ste overtreding snelheid

2 mnd inhouding

4 mnd inhouding

6 mnd inhouding

2de overtreding snelheid

4 mnd inhouding

6 mnd inhouding

8 mnd inhouding

3de overtreding snelheid

6 mnd inhouding

8 mnd inhouding

10 mnd inhouding

4de overtreding snelheid

8 mnd inhouding

10 mnd inhouding

12 mnd inhouding

De recidive bij te hard rijden geldt enkel voor wanneer u minder dan 2 jaar geleden bent veroordeeld voor de eerdere overtredingen. Met 4de overtreding snelheid wordt dus bedoeld de 4de overtreding binnen 2 jaar na de laatste veroordeling 

Klaagschrift tegen invordering / inhouding rijbewijs wegens snelheid

U hoeft zich niet neer te leggen bij een inhouding van het rijbewijs. Zeker de eerste keer of bij recidive van meer dan 2 jaar geleden, maakt u een grote kans om het rijbewijs eerder terug te krijgen via een klaagschriftprocedure bij de rechtbank. Uw advocaat kan dan namens u een klaagschrift indienen tegen de invordering en inhouding van het rijbewijs. Via het klaagschrift vragen wij de raadkamer van de rechtbank om uw rijbewijs vanwege een spoedeisend belang (bijv. werk, medische redenen) terug te geven. Zeker als het klaagschrift op de juiste wijze is opgebouwd en alle noodzakelijke informatie bevat, hebt u een grote kans om het rijbewijs weer snel in uw bezit te krijgen.

Wat veel mensen niet weten is dat u ook al tegen de invordering van het rijbewijs een klaagschrift kunt indienen bij de rechtbank. U hoeft dus niet eerst die 10 dagen termijn af te wachten. 

Meer informatie klaagschrift rijbewijs

Maximale termijn inhouding rijbewijs bij snelheid

De maximale termijn voor de inhouding van het rijbewijs bedraagt 6 maanden. Wanneer de zaak niet voor die tijd is behandeld via een OM-zitting of een zitting bij de politierechter, is de officier van justitie verplicht om het rijbewijs aan u terug te geven. Een termijn van meer dan 6 maanden inhouding van het rijbewijs bij snelheid kan dus alleen wanneer u al een zitting hebt gehad en verzet hebt ingesteld tegen een strafbeschikking of in hoger beroep bent gegaan tegen de beslissing van de politierechter.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden