Advocaat nodig bij ingevorderd rijbewijs?

Indien uw rijbewijs is ingevorderd wegens rijden onder invloed van alcohol, wilt u het rijbewijs uiteraard zo snel mogelijk terug. U kunt uiteraard zelf proberen om via een brief aan de officier van justitie het rijbewijs terug te krijgen, maar in de praktijk blijkt dit niet zo goed te werken. Bovendien weten veel mensen niet hoe dit precies moet worden aangepakt en wat er dan in de brief moet staan. Nog moeilijker wordt het wanneer er ook nog een klaagschrift moet worden ingediend bij de rechtbank. Vaak is het verstandiger om dit meteen door een gespecialiseerde advocaat te laten doen. Wij zetten de voordelen van de bijstand van een advocaat voor u op een rijtje:

1. Snel rijbewijs terug

Door zijn ervaring en deskundigheid is de advocaat in staat om zeer snel te handelen. Zo kan de advocaat in de meeste gevallen binnen 24 uur na de opdrachtbevestiging een klaagschrift indienen bij de rechtbank. Het klaagschrift kan dan ook snel door de rechtbank worden behandeld, waardoor u misschien al binnen 2 weken weer over uw rijbewijs beschikt.

2.  Professioneel klaagschrift

De advocaat weet als geen ander wat hij wel en niet in het klaagschrift moet vermelden om het rijbewijs voor u terug te krijgen. Het is niet zomaar even een briefje sturen. Het gaat om de combinatie van de juiste argumenten die de kans op teruggave van het rijbewijs vergroten. Alleen advocaten die regelmatig dit soort zaken doen, zijn goed in staat om de rechter te overtuigen. Bovendien moet het klaagschrift door de advocaat via bij akte worden ingediend bij de griffier van de rechtbank. Dit is extra formaliteit waaraan voldaan moet zijn.

3. Slechts een kans

Daarbij komt dat u moet weten dat u slechts een kans hebt om het rijbewijs eerder terug te krijgen. De wet kent niet de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de raadkamer van het rijbewijs. Wanneer de rechter het klaagschrift ongegrond verklaard, kunt u alleen beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad. Daar kunt u echter alleen klagen over de onjuiste toepassing van het recht of de motivering van de beslissing van de eerste rechter. Het is dus niet een volledige herbeoordeling van de zaak en daarbij komt dat de procedure bij de Hoge Raad al gauw een jaar kan duren. In de meeste gevallen hebt u het rijbewijs dan al zelf terug.

4. Check voorschriften alcoholonderzoek

De advocaat zal voor u ook het proces-verbaal van de politie opvragen om na te gaan of aan alle voorschriften van het alcoholonderzoek is voldaan. Het alcoholonderzoek is namelijk met waarborgen omkleed. Het alcoholonderzoek moet precies volgens een vaste procedure verlopen. Als hierin fouten zijn gemaakt, heeft dat direct gevolgen voor het bewijs: het resultaat van het alcoholonderzoek mag dan niet voor het bewijs worden gebruikt. Vrijspraak moet dan volgen.

5.Bijstand tijdens de zitting

De advocaat zal u ook bijstaan tijdens de zitting van de raadkamer van de rechtbank. Vooraf zal de advocaat u uitgebreid voorbereiden op de zitting zodat u precies weet wat u kunt verwachten. Tijdens de zitting zal de advocaat de belangrijkste argumenten nog op een rijtje zetten en het klaagschrift nader toelichten teneinde de rechter ervan te overtuigen dat het rijbewijs aan u moet worden teruggegeven. Naast het juridische voordeel dat u hebt, biedt de bijstand tijdens de zitting ook een psychisch voordeel: u staat er niet alleen voor.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden