Teruggave rijbewijs bij snelheid

De periode van invordering van het rijbewijs bedraagt maximaal 10 dagen. Binnen deze termijn dient de officier van justitie een beslissing te nemen. De officier kan hierbij twee dingen doen:

  1. teruggave van het rijbewijs
  2. het rijbewijs voor een bepaalde periode inhouden

1. Teruggave rijbewijs

De officier van justitie kan beslissen tot teruggave van het rijbewijs, maar dat gebeurt tegenwoordig maar zelden. Invordering van het rijbewijs leidt bij een snelheidsoverschrijding met meer dan 50 km/u altijd tot inhouding. Dit komt omdat de grenzen voor inhouding van het rijbewijs gelijk zijn getrokken met de grens voor de invordering van het rijbewijs. Vanaf een snelheid van 50 km/u te hard, kan het rijbewijs worden ingevorderd en op grond van de richtlijnen geldt hiervoor als consequentie direct een inhouding van het rijbewijs voor een periode van 2 maanden. Het heeft in dat geval nauwelijks zin om een brief te sturen aan de officier om het rijbewijs terug te vragen. U kunt vaak beter direct via een klaagschrift indienen bij de rechtbank om via die weg sneller het rijbewijs terug te krijgen. U hebt bij de rechtbank meer kans op teruggave van het rijbewijs dan via de officier van justitie.

2. Inhouding van het rijbewijs

Het ligt meer voor de hand dat de officier van justitie zal beslissen om het rijbewijs in te houden voor enkele maanden. De periode van inhouding is afhankelijk de gemeten snelheid en het aantal malen recidive binnen een periode van 2 jaar. Wat veel mensen niet weten, is dat zij zich hierbij niet neer hoeven te leggen. U kunt direct een klaagschrift indienen bij de rechtbank om het rijbewijs eerder terug te krijgen.

Meer informatie inhouding rijbewijs

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden