Rijbewijs ingevorderd snelheidsovertreding – Wat nu?

Wanneer uw rijbewijs door de politie is ingevorderd wegens een snelheidsovertreding, wilt u het rijbewijs uiteraard zo snel mogelijk terug. Of dit mogelijk is, is echt afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Veel mensen denken dat ze, nadat het rijbewijs is ingevorderd, eerst 10 dagen moeten wachten voordat ze bericht ontvangen van de officier van justitie, maar dat is helemaal niet nodig. Vaak is het verstandiger om direct actie te ondernemen zodat u het ingevorderde rijbewijs nog sneller weer in uw bezit hebt. Met een gespecialiseerde advocaat aan uw zijde kunt u het rijbewijs binnen 14 dagen weer terug hebben, ook bij een hoge snelheidsovertreding. 

Rijbewijs ingevorderd - terugkrijgen

Er zijn twee mogelijkheden om het ingevorderde rijbewijs snel weer terug te krijgen:

  1. Stuur een brief naar de Officier van Justitie
  2. Dien een klaagschrift in bij de rechtbank

Brief sturen
Nadat uw rijbewijs is ingevorderd, wordt deze door de politie naar het CVOM te Utrecht gestuurd voor de beoordeling en de verdere afhandeling. De officier van justitie bij het CVOM moet binnen 10 dagen beslissen of u uw rijbewijs terug krijgt, of dat deze ingehouden blijft. U kunt proberen om deze beslissing te beïnvloeden door een brief te sturen naar de officier van justitie.

Klaagschrift indienen
U kunt ook een bezwaarschrift indienen tegen de invordering en inhouding van uw rijbewijs. Veel mensen wachten af met het indienen van een bezwaarschrift totdat de officier van justitie binnen die 10 dagen termijn een beslissing heeft genomen, maar dat hoeft niet. U kunt al meteen nadat het rijbewijs is ingevorderd een bezwaarschrift indienen bij de rechtbank. Wanneer u het bezwaarschrift direct indient, heeft dit tot voordeel dat het bezwaarschrift eerder wordt behandeld, waardoor u het rijbewijs ook eerder al terug kunt krijgen.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden