Gedragscursus CBR (EMG) bij te hard rijden
In de meeste gevallen zal bij te hard rijden het rijbewijs worden ingevorderd en op grond van artikel 164 WVW worden gestuurd naar de officier van justitie. Dit is het strafrechtelijke traject waar u mee te maken krijgt. Daarnaast loopt er (parallel aan de strafzaak) ook een bestuursrechtelijke procedure bij het CBR. Deze procedure wordt ook wel de vorderingsprocedure genoemd. U kunt op meerdere manieren te maken krijgen met deze vorderingsprocedure.
- Het rijbewijs is op grond van artikel 130 WVW ingevorderd en aan het CBR toegestuurd.
- Het rijbewijs ligt nog bij het CVOM (na invordering via het strafrecht; artikel 164 WVW) maar het CBR legt daarnaast nog een maatregel op.
- Bij de maatregel kan het CBR ook de geldigheid van het rijbewijs schorsen.
1. Invordering ogv artikel 130 WVW (CBR)
Bij te hard rijden gebeurt het zelden dat het rijbewijs wordt ingevorderd op grond van artikel 130 WVW en gelijk wordt doorgestuurd naar het CBR. Alleen wanneer er fouten zijn gemaakt (bijv. overschrijding van de termijnen) waardoor strafrechtelijke invordering niet meer mogelijk is, wil de politie nog wel eens het ingevorderde rijbewijs gelijk naar het CBR doorsturen. Tenzij er sprake is van gevaarlijk rijgedrag, verwachten wij dat u het rijbewijs vrij snel terug zult krijgen van het CBR.
2. Opleggen maatregel door het CBR
Wanneer u bent gepakt wegens te hard rijden, krijgt u in sommige gevallen ook te maken met het CBR. Het CBR zal aan u een maatregel opleggen. Dit kan zijn:
- Een Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG), of
- Een onderzoek naar de rijvaardigheid
In principe werkt het zo dat u bij te hard rijden met 50 km/u of meer sowieso een EMG opgelegd wordt door het CBR. Toch zien we in de praktijk dat de politie heel vaak vergeet om melding te doen van de snelheidsoverschrijding aan het CBR. Hierdoor kunt u geluk hebben en onder de dure maatregel uitkomen.