Fouten tijdens snelheidscontrole politie

Steeds vaker bereiken ons de alarmerende berichten dat de snelheidscontroles van de politie niet kloppen. Bussen en vrachtwagens die met onmogelijk hoge snelheden worden geflitst.

Oorzaak fouten snelheidscontrole

De oorzaak voor de fouten tijdens de snelheidscontrole zijn ook al bekend. De fouten tijdens de snelheidscontrole zijn het gevolg van het feit dat radarbundels kunnen reflecteren tegen andere voertuigen die gelijktijdig de radar passeren. Het probleem doet zich met name voor bij tegenliggers; op het moment dat een tegenligger op exact het moment de mobiele radar passeert, kan er reflectie ontstaan,,Bij de oude apparatuur kwam zoiets sporadisch voor, nu frequent en soms zelfs meerdere keren per controle”, zegt een tweede verkeersagent, tevens werkzaam als radarinstructeur van de politie. (bron: AD)

Vaststaat dat de weerkaatsing van de radar in alle gevallen leidt tot het meten van exorbitante snelheden, dus niet tot gangbare overschrijdingen. Helder is ook dat de problemen vooral voorkomen bij grotere voertuigen met platte achterkanten, zoals bussen, vrachtwagens en taxibussen. Er zijn ook voorbeelden bekend van bestelauto’s, onduidelijk is vooralsnog of ook personenauto’s met een platte achterkant te maken kunnen krijgen met reflectie.

Sepot boete

Op dit moment probeert de politie de boetes eruit te filteren en die worden dan geseponeerd, maar er glippen nog boetes door het filtersysteem, zo blijkt uit de praktijk:

Een chauffeur van Connexxion werd op 6 november 2015 op een vijftigkilometerweg in het Gelderse Beuningen geflitst met 143 op de teller. ,,Na veel gedoe werd die bon geseponeerd”, aldus Connexxion-woordvoerder Hendri Beltman.
Een andere buschauffeur kreeg een dagvaarding omdat hij in 2014 elders in Gelderland met meer dan 90 per uur werd geflitst, binnen de bebouwde kom. Een test van de busmaatschappij wees uit dat de betreffende bus niet harder kon dan 85 per uur; uit een uitdraai van de boordcomputer bleek bovendien dat de buschauffeur op die bewuste plek ver onder de 50 reed. De zaak loopt nog.

Stoppen snelheidscontroles

De politievakbond ACP bepleit dat de snelheidscontroles zolang worden gestopt. Ook VVD en SP stellen kamervragen.

Zelf ook geflitst?

Bent u zelf ook geflitst en meent u dat de snelheid hoger ligt dan u feitelijk hebt gereden, neem dan onmiddellijk contact met ons op. Wij zullen voor u verweer voeren tegen de boete en in ieder geval voorkomen dat de rechter uw rijbewijs afpakt.

 

< Terug naar Meer informatie rijbewijs ingevorderd
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden